UUDENMAAN OPINTO-OHJAAJAT RY:N SÄÄNNÖT
Päivitetty 1.11.2024
1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Uudenmaan opinto-ohjaajat ry. Sen toiminta-alue on Uusimaa ja kotipaikka on Helsinki.
2§ Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on työskennellä opinto-ohjauksen kehittämiseksi, opinto-ohjaajien ammattitaidon parantamiseksi, jäsenistön hyvän yhteishengen ja yhteenkuuluvuuden edistämiseksi sekä valvoa jäsenistön yleisiä ammatillisia etuja. Yhdistys edistää jäsenistön ammatillista osaamista tekemällä yhteistyötä paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää jäsenilleen koulutusta, virkistystoimintaa, opintokäyntejä ja tiedottaa opinto-ohjauksen ajankohtaisista asioista.
Yhdistys voi liittyä alansa muihin järjestöihin järjestöjäseneksi.
3§ Toimintavuosi
Yhdistyksen toimintavuosi on kalenterivuosi.
4§ Jäsenet ja jäseneksi hyväksyminen
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi pääsee jokainen opinto-ohjaajan/oppilaanohjaajan kelpoisuuden omaava, ohjausalalla toimiva tai yhdistyksen tarkoituksen hyväksi työskentelevä henkilö, jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy jäseneksi.
Yhdistyksellä voi lisäksi olla kannatus-, opiskelija-, eläkeläisjäseniä.
Opiskelijajäseneksi voidaan hyväksyä ohjausalan koulutuksessa oleva ja eläkeläisjäseneksi voi liittyä em. toimesta eläkkeelle jäänyt henkilö. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta.
Yhdistyksen jäsenistä pidetään jäsenluetteloa. Yhdistyksen hallitus voi kutsua kunniajäseneksi henkilön, joka toimintansa tai muiden ansioiden perusteella on tämän kunnianosoituksen arvoinen.
5§ Jäsenmaksut
Varsinaisen jäsenen sekä eläkeläis-, opiskelija- ja kannatusjäsenen on maksettava yhdistykselle vuosittain jäsenmaksu, jonka suuruuden ja perimistavan päättää yhdistyksen vuosikokous. Jäsenmaksukausi on kalenterivuosi. Jäsenmaksu voi olla eri suuruinen eri jäsenryhmille. Kunniajäseneltä ei peritä jäsenmaksuja.
6§ Yhdistyksestä eroaminen
Jäseneksi hyväksytyn henkilön katsotaan kuuluvan yhdistykseen niin kauan, kunnes hän kirjallisesti ilmoittaa hallitukselle tai sen puheenjohtajalle eroavansa tai ilmoittaa yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi eroamisensa tai hänet erotetaan.
7§ Yhdistyksestä erottaminen
Jäsenen erottamisesta on voimassa, mitä siitä on yhdistyslain 14 §:ssä säädetty. Hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi, jos kehotuksista huolimatta jäsenmaksu on maksamatta kahden (2) kuukauden ajan maksun alkuperäisestä erääntymispäivästä.
Yhdistyksellä on oikeus erottaa jäsen, joka on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella tuntuvasti vaikeuttanut sen toimintaa tai joka on toiminut sen tarkoitusperiä vastaan.
Hallitus voi tällöin yksimielisesti erottaa jäsenen tai 4/5 yhdistyksen kokouksessa
läsnä olevista äänivaltaisista jäsenistä voi niin päättää.
8§ Toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain. Ne sekä yhdistyksen ja sen hallituksen kokousten pöytäkirjat on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuukausi ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee palauttaa asiakirjat lausuntoineen hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
9§ Vuosikokouksen koollekutsuminen
Yhdistyksen vuosikokous pidetään tammi-maaliskuun aikana. Yhdistyksen kokous voi olla lähi- tai etäkokous tai niiden yhdistelmä. Hallitus tai yhdistyksen kokous voi päättää myös, että yhdistyksen kokous järjestetään ilman kokouspaikkaa siten, että jäsenet käyttävät päätösvaltaansa ajantasaisesti tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.
Ylimääräinen yhdistyksen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä vaatii ilmoittamansa asian käsittelyä. Vaatimus
kokouksen pitämisestä on esitettävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle. Ylimääräinen yhdistyksen kokous on pidettävä yhden (1) kuukauden kuluessa siitä, kun sitä on hallitukselta pyydetty.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni.
10§ Vuosikokousasiat
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja muut toimihenkilöt
- Todetaan kokouksen laillisuus
- Esitetään yhdistyksen toimintakertomus ja päätetään sen hyväksymisestä
- Esitetään yhdistyksen tilit ja toiminnantarkastajan lausunto
- Vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille
- Valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi
- Valitaan hallituksen varsinaiset jäsenet ja mahdolliset varajäsenet erovuoroisten tilalle
- Valitaan toiminnantarkastaja ja tälle varahenkilö
- Määrätään hallituksen jäsenten ja muiden toimihenkilöiden kulukorvaus
- Esitetään ja vahvistetaan toimintasuunnitelma
- Määritetään jäsenmaksun suuruus ja perimistapa
- Hyväksytään talousarvio
- Käsitellään muut kokouskutsussa esitetyt asiat
11§ Hallitus
Yhdistyksen toimintaa johtaa ja sen asioita hoitaa vuosikokouksessa valittu hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-8 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-6 varajäsentä. Puheenjohtajan ja kunkin hallituksen jäsenen ja varajäsenen kausi kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen voi tulla valituksi uudelleen. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan. Sama henkilö voi olla sihteeri ja rahastonhoitaja. Hallitus voi asettaa tarvittaessa toimikuntia. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä.
12§ Hallituksen tehtävät
Hallituksen tehtävänä on suunnitella ja johtaa yhdistyksen toimintaa. Hallitus panee toimeen kokousten päätökset, valvoo sääntöjen noudattamista, kutsuu koolle yhdistyksen kokoukset, määrää niiden ajan ja paikan sekä huolehtii kokousjärjestelyistä ja hoitaa huolellisesti yhdistyksen taloutta ja pitää jäsenluetteloa.
13§ Yhdistyksen nimenkirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja tai jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.
14§ Yhdistyksen koolle kutsuminen
Yhdistyksen kutsuu koolle hallitus sähköpostitse tai kirjeitse vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta.
15§ Lahjoitukset ja rahastot
Yhdistyksellä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä omistaa rahastoja.
16§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta voidaan hallituksen ehdotuksesta päättää yhdistyksen kokouksessa ja päätöksen syntymiseen tarvitaan 2/3 äänten enemmistön annetuista äänistä. Myös yhdistyksen jäsen voi ehdottaa sääntöjen muuttamista tai yhdistyksen purkamista, ja ehdotus on tällöin annettava hallitukselle, joka oman lausuntonsa kanssa esittää sen kokoukselle. Muutos- ja purkamisehdotukset on mainittava kokouskutsussa.
Yhdistyksen mahdollisesti purkautuessa on varat käytettävä yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamiseksi viimeisen kokouksen määräämällä tavalla.